Анонси випусків

- Анонс найближчих випусків

На свято Івана Купала до Манявського скита

На свято Івана Купала до Манявського скита На свято Івана Купала до Манявського скита

Філателісти Львівського обласного товариства АсФУ вже традиційно відвідали у липні Манявський скит.

Манявський скит – чоловічий православний монастир, який вже понад 400 років прикрашає і без того чудові краєвиди наших Карпат. Оберіг нашої релігії в густих карпатських лісах зберегли монахи-біженці, яких переслідували тамтешні правителі загарбницьких держав. Свято шанують та поважають їх службу во ім’я Господа і місцеві жителі, без підтримки яких ця служба була б ще тяжчою.

Монастир розташований в умовах, які можна назвати екстремальними і його існування було б неможливим без тяжкої праці його мешканців. З лівого боку впритул «напирають» височенні гори, а з правого - крутий схил зі стрімкоплинною рікою, яка підмиває його під час розливу.

На святий празник Івана Купала мешканці навколишніх сіл, прочани з багатьох міст і зарубіжжя зібрались помолитись в це святе місце – скит Манявський. На засіданні активісти товариства підтримали ідею відвідати у цей празник Маняву і дружно рушили в дорогу. Захоплююча подорож вразила нас ще більше, ніж ми очікували.

Любуватися краєвидами цих природних ландшафтів можна до безмежності. У цьому природному заповіднику ми побачили один з найвищих водоспадів України, висота якого сягає 18 метрів. Проминути такий природній феномен і не побувати під його водами ми не могли.

Вражаючі розміри і «Блаженного каменю», один край якого виступає із гори. А чудова капличка, що розташована перед ним дуже гарно вписується у ландшафт заповідника.

Корисно провести вихідний, полюбуватись природою досхочу, подихати гірським повітрям, скупатись в холодних водах річки, поспілкуватись з давніми друзями – що ще можна додати до цих слів?

Манява це ще і історичні місця нашої України пов’язані з козацьким рухом. Ці місця овіяні славою визвольної боротьби нашого народу під керівництвом Гетьмана Івана Виговського, мощі котрого свято зберігають монахи Манявського скита у підвалах церкви Святого Миколая. На подвір’ї монастиря стоїть йому пам’ятник(погруддя), а біля нього на знак пошани від нашого народу завжди є свіжі квіти.

Такі місця кожний поважаючий себе громадянин України мусить відвідувати частіше, ніж один раз на рік, тому що в них ми відчуваємо себе ближчими до Бога.

Олег Сухінський

На свято Івана Купала до Манявського скита На свято Івана Купала до Манявського скита

На свято Івана Купала до Манявського скита На свято Івана Купала до Манявського скита