Анонси випусків

- Анонс найближчих випусків

Філателісти вшанували пам'ять Григорія Цеглинського

Калуські філателісти вшанували пам'ять Григорія Цеглинського - українського галицького громадського, культурного, економічного і політичного діяча, педагога, письменника, критика.

 

Народився Григóрій Іва́нович 9 березня 1853 р. в Калуші у родині поліцейського. Завдяки допомозі дядька, Григорій отримав початкову освіту в Коломиї. Закінчив Станіславівську цісарсько-королівську гімназію в 1874р., навчався у Віденському університеті (1874—1879), по закінченні якого працював учителем Академічної гімназії у Львові, одночасно був редактором «Зорі» (1887—1888) й організатором театру «Руська Бесіда». З 1888 до 1895 роки в Перемишлі - керівник паралельних українських класів при польськомовній гімназії. З 1895 року, коли таких класів стало вісім, і до 1910 р. — директор новазаснованої Перемиської державної гімназії з українською мовою навчання. Приймав участь в заснуванні 1903 року Українського Інституту для дівчат у Перемишлі, голова «Української Бесіди». Брав активну участь у роботі товариств «Український дівочий інститут» і «Просвіта». Доклав зусиль для заснування кооперативно-економічних установ у Перемишлі, таких, як «Віра» та «Народний дім». У 1907 та 1911 рр. обирався послом від 61 округу (Перемишльщина) до Австрійського парламенту у Відні (член Президії Українського Парламентарного Клубу).

Помер Григорій Цеглинський 23 жовтня 1912 року у Відні. Перепохований на українському цвинтарі в Перемишлі за заповітом. Григорію Цеглинському встановлена меморіальна дошка і названа вулиця в центральній частині міста Калуша.

170 - річчю від дня народження Цегл́инського  присвячений художній немаркований конверт (дизайнер Олександр Власюк):

Філателісти вшанували пам'ять Григорія Цеглинського