Анонси випусків

- Анонс найближчих випусків

«Варшава – 2014»

«Варшава – 2014» «Варшава – 2014»

З 12 по 19 жовтня 2014 року в столиці Польської Народної Республіки відбулась ХХІ національна філателістична виставка «Варшава – 2014».

Знаменно, що місцем проведення форуму, були зали Олімпійського центру ім. Яна Павла ІІ, адже в цьому році виповнюється 95-а річниця утворення Польського Олімпійського Комітету, 90-а річниця першого виступу польських спортовців під власним прапором незалежної держави, 70-а річниця Варшавського Повстання, в якому брало участь кількосот спортсменів, в тому числі вісім олімпійських чемпіонів.

В 1919 році, саме у Варшаві відбулась перша загально польська філателістична виставка, і ось через 95 років - ХХІ.

Представлені виставочні експонати знайомлять відвідувачів з найрізноманітнішими сторінками історії та сьогодення, в першу чергу з історією пошти та польської марки, історією польських земель, історією Польщі. Унікальні колекції пана Збігнева Мікульського і док. Станіслава Озімека знайомлять з документами Варшавського Повстання, експозиції Януша Батора і Адама Костовіча з історією польської пошти. Олімпійську тему чудово освітлюють Роман Бабут і Генрих Олесь.

«Варшава – 2014» «Варшава – 2014»

Напередодні відкриття виставки польські волейболісти потішили вболівальників перемогою на чемпіонаті світу, а пошта Польська з цієї нагоди за лічені дні підготувала філателістичний аркуш з портретами чемпіонів. На презентації, яка відбулась 18 жовтня, можна було не тільки придбати марки та КПД, зробити спец. погашення, а й поспілкуватись з головним тренером чемпіонів Стефаном Антигою, та, як пощастить, взяти автограф.

«Варшава – 2014» «Варшава – 2014»

Успішне проведення будь-якої виставки залежить від багатьох складових. Найважливіші три: рівень експонатів; організація та програма виставки; місце проведення.

ХХІ Форум філателістів в Польщі заслуговує найвищої оцінки. Цікаві, добре розроблені експозиції в усіх виставочних класах, а було їх майже 150, продемонстрували високий рівень та реальність отримання медалей найвищого ґатунку на найпрестижніших виставках філателії. Чудова організація, насичена програма і ексклюзивна споруда Олімпійського центру ім. Яна Павла ІІ дозволяють підсумувати – свято вдалося.

«Варшава – 2014» «Варшава – 2014»

Серед офіційних гостей виставки, запрошених Польським Союзом Філателістів, була делегація зі Львова, у складі голови товариства І. Паньонко і активіста В. Прухницького. Приїзд львів’ян став логічним продовження розвитку дружніх стосунків та поглиблення співпраці товариств-побратимів міст Любліна та Львова. Голова Люблінського відділення Польського Союзу Філателістів Ришард Кусьмідеський опікував делегації Львова та Бреста. Спілкування між філателістами були цікаві та взаємно корисні.

«Варшава – 2014» «Варшава – 2014»

Цікаві знайомства, обмін досвідом та враженнями не давали сумувати жодного дня. Ось як пройшла субота 18 жовтня:

  • 10-00 – до готелю Ібіс, в якому мешкали гості, подано автобус. Їдемо на виставку до Олімпійського центру. На сходах палацу делегатів зустрічає голова ПСФ п. Генрих Монкос. Якусь годину можна ще раз оглянути стенди, придбати сувеніри, філателістичні новинки. Біля експозицій фахівці та члени журі проводять з експонентами «розбір польотів». Паралельно відбувається презентація 8-ми марочної серії «Коралові риби». Можна придбати марки, КМ, погасити КПД.
  • 11-00 – всіх запрошують до імпровізованої сцени, на якій дає інтерв’ю головний тренер збірної польських волейболістів. Відбувається презентація малого філателістичного аркушу.

По обіді гостей везуть через всю Варшаву на оглядини нової резиденції Союзу Польських Філателістів. Кімнати для роботи з комп’ютерами, бібліотека з каталогами, конференц-зал, банкетна кімната, все сучасне, досконале та якісне. Голови крайових товариств отримують для своїх учасників виставки каталоги, сувеніри та новинки. І знову до автобусу, повертаємось до Олімпійського центру на Пальмарес. Переможцям вручають призи, медалі, а до Гран-Прі виставки додають ще й автомобіль, подарунок від президента Польщі.

На закінчення відкрию маленький секрет: я у Варшаві був вперше. Гарні широкі сучасні вулиці, хмарочоси та Будинок Культури, все вражає. Та коли я вступив на вузенькі вулички та широкі майдани Старого Мяста, був просто зачарований. Ось вона красуня Варшава, стара і завжди молода.

«Варшава – 2014» «Варшава – 2014»

«Варшава – 2014» «Варшава – 2014»

«Варшава – 2014» «Варшава – 2014»

«Варшава – 2014» «Варшава – 2014»