Анонси випусків

- Анонс найближчих випусків

Відповідь Плотнікової на лист Аліна О.

У відповідь на Ваш лист щодо політики УДППЗ «Укрпошта» в питаннях випуску знаків поштової оплати та обслуговування за філателістичним абонементом повідомляємо наступне.

Щодо оформлення філателістичного абонемента

УДППЗ «Укрпошта» пропонує філателістам та іншим поціновувачам поштових мініатюр оформити Абонемент на одержання знаків поштової оплати та філателістичної продукції. Абонемент надає його власнику гарантоване право на отримання замовленої ним продукції (знаки поштової оплати - за номінальною вартістю, філателістична продукція - за цінами, встановленими національним оператором), в тому числі і ексклюзивної, якщо подібні випуски передбачені тематичними планами випуску поштових марок на відповідний рік.

Щодо вартості погашених марок

Дякуємо за пропозицію, питання перегляду вартості погашених марок наразі вивчається відповідними службами підприємства.
Щодо проведення процедури погашення поштових марок.

З метою збереження художньої цілісності композиції поштових марок і конвертів та з естетичних міркувань, відповідно до Положення про спеціальний поштовий штемпель, затвердженого наказом Державного комітету зв’язку України від 25.01.1999 р. № 10: «... у разі погашення поштових марок, де є зображення портретів, відбиток штемпеля не проставляється на зображенні обличчя, а при штемпелюванні художніх конвертів і карток відбиток штемпеля не проставляється на малюнок».

Щодо пересилання поштових бандеролей

Надання послуг поштового зв’язку проводиться об’єктами поштового зв’язку підприємства згідно з вимогами Правил надання послуг поштового зв’язку, (далі Правила), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2009р. №270, розроблених відповідно до законів України “Про поштовий зв'язок", “Про захист прав споживачів”, актів Всесвітнього поштового союзу та внутрішніх нормативних документів.

Відповідно до Правил, внутрішні поштові відправлення, зокрема бандеролі, повинні мати граничну масу до 2 кг, бандеролі з вкладенням однієї книжки масою до 3 кг. При цьому, міжнародні поштові бандеролі мають граничну масу до 5 кг.

Враховуючи зазначене, програмний продукт розроблено з врахуванням встановлених норм та має упереджувальні механізми для уникнення помилок оператором.

Щодо штемпелів спецпогашення з пересувною датою

Станом на 01.01.2012 р. у Чернігівській дирекції УДППЗ «Укрпошта» є в наявності та наразі використовуються три штемпелі з пересувною датою: Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», «Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» та «Національний історико-культурний заповідник «Качанівка».

Штемпеля спецпогашення з пересувною датою застосовуються на прохання споживачів для погашення художніх поштових марок, маркованих та немаркованих конвертів будь-якої тематики. Окрім того, щороку УДППЗ «Укрпошта» збирає пропозиції від регіональних дирекцій та обласних товариств АсФУ до тематичних планів випуску поштових марок та конвертів. Впродовж останніх років пропозицій щодо випуску конвертів із тематикою, що відповідає назві вищезазначених штемпелів, до УДППЗ «Укрпошта» не надходило.

Щодо поштових марок номіналом 1 та 3 коп.

У 2009 році УДППЗ "Укрпошта" вживало заходів, спрямованих на суттєве зменшення витрат підприємства. Зважаючи, що в структурі витратної частини бюджету підприємства, витрати на виготовлення знаків поштової оплати (ЗПО) посідають вагоме місце, УДППЗ "Укрпошта" здійснило ретельний аналіз наявних на той момент на підприємстві залишків ЗПО.

Аналіз виявив, що станом на 01.09.2009 р. УДППЗ "Укрпошта" має значні залишки стандартних поштових марок сьомого випуску номіналом 1 коп. та 3 коп., введених в обіг наказом УДППЗ "Укрпошта" від 06.04.2007 р. №108, відповідно до ст. 15 Закону України "Про поштовий зв'язок".
Враховуючи те, що зазначені марки не користувалися попитом у споживачів, а підприємству необхідно оптимізувати залишки неліквідної продукції, УДППЗ "Укрпошта" було прийнято рішення про виведення з обігу стандартних поштових марок сьомого випуску номіналом 1 коп. та 3 коп. та нанесення на них надруку більшим номіналом.

З метою упередження підробок, фальсифікацій та зловживань УДППЗ "Укрпошта" було прийнято рішення, що використання марок із надруківкою здійснюватиметься за двома напрямками:
1. для забезпечення власників абонементів на одержання знаків поштової оплати та філпродукції;
2. для корпоративних клієнтів, шляхом їх наклеювання на поштові відправлення замовника силами працівників дирекції.

Одночасно повідомляємо, що виведення з обігу зазначених поштових марок не зачіпає інтереси користувачів при оплаті послуг поштового зв'язку, оскільки дійсними для оплати є поштові марки четвертого випуску стандартних марок з літерним номіналом "І", вартістю 1 коп. та літерним номіналом "З" вартістю 3 коп.

Щодо політики підприємства в питаннях випуску маркованої та немаркованої продукції

Визначення структури та тиражів маркованої та немаркованої продукції - право національного оператора поштового зв’язку України, на якого покладено функцію забезпечення поштового обігу країни.

З повагою
О.М. Плотнікова