Анонси випусків

- Анонс найближчих випусків

Спецпогашення у Львові 20 січня 2012 року

Спецпогашення у Львові 20 січня 2012 року Спецпогашення у Львові 20 січня 2012 року

20 січня 2012 року у Музеї Русалки Дністрової у м. Львові (вул. Коперніка, 40) відбулось погашення спеціальним штемпелем присвяченим 175 роковинам часу заснування альманаху «Русалка Дністровая». УДППЗ «Укрпошта» до цієї дати випустило маркований конверт тиражем 450 тисяч примірників.

Провели перше спецпогашення Роман Лубківський, відомий український поет і перекладач, культуролог, державний і громадський діяч; Лілія Морміль, заступник директора Львівської дирекції УДППЗ «Укрпошта»; Галина Корнєєва, завідувач Музею Русалки Дністрової.

«Русалка Дністровая » — перший західноукраїнський альманах, виданий у Будапешті (1837) заходами літературного гуртка «Руська трійця» Маркіяном Шашкевичем, Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем. У передмові до «Русалки Дністрової» підкреслена краса української народної мови та народної словесності і поданий список найбільш важливих наддніпрянських літературних і фольклорних видань того часу.

Музей створено у пам'ятці архітектури ХVІІІ ст. - дзвінниці Святодухівської церкви, на якій є унікальний годинник, встановлений у XVII ст. гетьманом Іваном Виговським у Скиті Манявському, і перевезений до Святодухівської дзвіниці у XVIII ст. Експонати музею висвітлюють громадську, дослідницьку, літературну, видавничу діяльність Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича та Якова Головацького, засновників гуртка «Руська Трійця». В музеї представлені документи, які розповідають про укладання збірки «Русалка Дністровая», умови видання, тираж та його долю. Особливий інтерес становлять рідкісні видання альманаху: 1837р. - у Будимі, 1910 - у Тернополі, 1987 - Києві, а також «Родовідне дерево» Маркіяна Шашкевича.

Спецпогашення у Львові 20 січня 2012 року Спецпогашення у Львові 20 січня 2012 року